SLOVENSKÉ A SLOVINSKÉ SPECIALITY (ochutnávka a košt)
V průběhu velkých společenských akcí se objeví i možnost ochutnat národní slovenské i slovinské speciality. Ty bude ve svém speciálním víkendovém menu nabízet hotel SKANZEN, ale i ŘEMESLNÝ JARMARK v rámci Slovanského dne v Archeoskanzenu. Ale speciální ochutnávka i ukázka vaření pravých slovenských halušek a guláše čeká návštěvníky nedělní SLAVNOSTI HALUŠEK v Hospodě Na Srubu v Osvětimanech.
A v rámci VEČERA SLOVANSKÝCH BALAD na Velehradě ochutnají návštěvníci i speciality slovinské kuchyně.
V průběhu festivalu pak pod dozorem slovenských i slovinských kuchařů můžete ochutnat a nebo se i naučit vařit např.g
- BRYNZOVÉ HALUŠKY
- SLOVINSKÝ KOTLÍKOVÝ GULÁŠ
- SLOVINSKÁ HORSKÁ POLÉVKA JOTA
- GIBANICA
- OŘECHOVÁ POTICA